Likovno društvo Senožeti

Likovno društvo Senožeti

Smo Likovno društvo Senožeti, letos obeležujemo 15-letnico delovanja, saj smo bili ustanovljeni leta 2001. Marsikdo vpraša, zakaj se ne imenujemo po kakšnem domačem slikarju, kot je običaj pri društvih; ime je nastalo bolj v šali kot nekakšen sinonim za starejšo populacijo, vendar so se nam kmalu pridružili tudi mlajši, pa smo ime vseeno obdržali kot lepo staro slovensko besedo, ki se skoraj ne uporablja več.

Že ob ustanovitvi smo se odločili, da želimo o umetnosti vedeti več, kot sicer ponujajo podobna društva, zato smo se povezali z akademskim slikarjem Janezom Zalaznikom, ki je prevzel strokovno vodenje in tako se je formirala naša »likovna šola« s celo paleto 'učnih predmetov'. Poleg samega praktičnega dela v ateljeju naš program obsega tudi likovno teorijo in umetnostno zgodovino. Ugotovili smo, da je brez poznavanja likovne teorije tudi praktično delo ni možno; enako pomembna pa je umetnostna zgodovina, kjer se študijsko lotevamo posameznih likovnih smeri. Velik poudarek dajemo spoznavanju sodobnejše likovne umetnosti in v tem smislu poteka tudi praktično delo.

Vsako leto po navadi priredimo dve likovni koloniji, ki trajata po več dni, kjer na terenu preizkušamo pridobljena znanja. Zadnji dve leti smo se intenzivno ukvarjali z obdobjem ekspresionizma in kubizma, kar smo uporabili tudi na zadnji likovni koloniji v Vipavi. Razstavo teh del bomo pripravili letos jeseni v radomeljski galeriji Dom.

Med naše 'učne predmete' sodijo tudi ogledi pomembnih razstav, običajno v tujini, ker k nam večje razstave ne zaidejo; zato smo večkrat obiskovalci galerij na Dunaju, v Benetkah, Milanu ali Trevisu in drugje. Brez soočenja z deli velikih imen v živo si je zelo težko predstavljati, kaj umetnost je. V tem primeru internet in reprodukcije ne zadoščajo.

Veseli smo dejstva, da imamo v Radomljah likovno galerijo, kjer lahko pokažemo svoja dela. Razstavljamo pa precej tudi po okoliških krajih (Kamnik, Domžale, Trzin, Ljubljana) ter likovno opremljamo nekaj poslovnih prostorov, kot na primer Hotel Ambient v Domžalah, poslovne prostore Čistilne naprave Domžale-Kamnik, kavarno Central-cafe v Domžalah ter občasno razstavljamo v prostorih občine Kamnik. Za redne likovne razstave se dogovarjamo z Arboretumom Volčji Potok, kjer prav sedaj v avgustu poteka razstava z naslovom Moj dežnik je lahko slika.

Vsako šolsko leto vpisujemo nove člane, tako bomo tudi letos z veseljem sprejeli medse tiste, ki bi radi o umetnosti vedeli več. 

Zadnji prispevki

12.11.2018

Pregledna razstava 2017/2018

Otvoritev likovne pregledne razstave del šolskem letu 2017/2018

13.11.2017

Lonjsko polje 2017

Odprtje razstave slik in fotografij, ki so nastale na likovni koloniji.

16.6.2017

V društvu Senožeti – ustvarjalno tudi poleti

Zaključek leta.

4.6.2017

Vabilo letne pregledne razstave 2017

Vabimo vas na otvoritev letne pregledne razstave društva SENOŽETI